tisdag 2 juni 2015

Det är synd att inte fler kommer på skolluncherna ÖRKELLJUNGA Sedan årsskiftet kan pensionärer äta lunch på byskolornas skolbespisningar i Örkelljunga kommun. Tidningen gjorde ett nedslag på Östra Tockarps skola för att se hur det fallit ut.

Det var ett femtiotal personer, mest skolbarn och lärare som satt och njöt av den populära skolkocken Tommy Nilssons kokkonst. På menyn stod pannbiff med lök, potatis och brunsås. Efter en stund när nästan alla eleverna var mätta kom Alve Bengtsson med sin och hustrun Ingrids matlådor.
– Vi bor ju granne med skolan och känner doften av maten hemifrån, så det är svårt att motstå. Har jag riktigt bråttom kan jag ta skolans rutschkana ner för backen, säger han med ett leende.Tommy Nilsson konstaterar att kunden är en av få som nappat på möjligheten. Han ser gärna att äldre stannar och äter med barnen eftersom det inverkar dämpande på den annars något högljudda stämningen.
Men den pensionerade bilhandlaren väljer att ta med lunchen och avnjuta den i hemmet. Han tycker att det är behändigt och dessutom billigt med 38 kronor för dagens rätt.
Alve Bengtsson får även ta del av den läckra salladsbuffén.
– Jag kommer hit varannan dag. Flera gånger om dagen i 55 år har min fru lagat mat, därför känns det bra att jag nu kan bjuda tillbaka, säger han och erkänner att det får bli med köpt mat.
Tommy Nilsson tycker att det är synd att inte fler utnyttjar den unika möjligheten.
– Vi hade ytterligare någon pensionär som kom hit under en period. I Åsljunga tror jag inte man haft någon alls och i Eket lär det bara vara någon enstaka lunchgäst, säger kocken.
Tanken var att servicen skulle främja kontakten mellan generationerna. Nu är snart terminen slut och försöket ska utvärderas. Det var Kristdemokraterna som politiskt agerade efter önskemål på en bystämma.
Gunnar Edvardsson (KD) är förvånad över att försöket inte slagit igenom bättre, men vill ändå ge det en andra chans.

– Jag vet inte om informationen nått ut. Själv har jag pratat med folk som sagt att de varit där. Men jag ska lyfta det på bystämmorna framöver och jag vill att alla jobbar mera aktivt för att sprida informationen, säger han.Alve Bengtsson kommer för att få sina...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *